Persbericht

Tandem van arbeidsarts en testcoach maakt preventieve zelfstests op de werkvloer mogelijk

Op voorstel van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk (EDPBW) werd samen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een kader uitgewerkt voor de preventieve toepassing van zelftesten op de werkvloer.

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne prijst het gebruik van de testen aan: “Het verplicht telewerk was een lastige, maar zeer effectieve maatregel in de verspreiding van het coronavirus. Nu de coronacijfers in de goede richting evolueren kunnen we gecontroleerd terug naar het werk. Zelftesten kunnen daarbij een extra tool vormen om besmetting te voorkomen. Daarnaast blijft het uiteraard ook zeer belangrijk om de gekende preventiemaatregelen te blijven respecteren op de werkvloer.”  

“Alle Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk zijn voorstander om ook het gebruik van zelftesten mogelijk te maken op het werk”, zegt hoogleraar arbeidsgeneeskunde aan de KULeuven en lid van de GEMS Lode Godderis.

“Zelftesten bieden verschillende voordelen: ze zijn relatief goedkoop, en ze zijn gemakkelijk af te nemen en af te lezen. Bedrijven kunnen hierdoor hun werknemers beschermen en continuïteit verzekeren omdat besmettingen vroegtijdig gedetecteerd worden direct verder opgevolgd worden door de arbeidsarts.Het is een efficiënte manier om preventief de verspreiding van het virus op werk tegen te gaan, nu de coronaregels in snel tempo versoepelen”, aldus Lode Godderis.   

Testtandem: arbeidsarts & ‘testcoach’
 

De beslissing om zelftesten in te zetten wordt steeds genomen door de arbeidsarts, in nauw overleg met de werkgever en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. De beslissing wordt genomen op basis van het profiel van de onderneming en sector en/of de aard van de activiteiten en werkomstandigheden en/of een verhoogde incidentie in de regio.

De arbeidsarts neemt ook de coördinatie van de teststrategie op zich. Het testen gebeurt op vrijwillige basis, een werknemer kan er niet toe verplicht worden. De testresultaten worden door de werknemer zelf doorgegeven aan de arbeidsarts.

Indien de arbeidsarts dat opportuun acht, wordt in een bedrijf een testcoach aangesteld als intern aanspreekpunt voor werknemers. De coach staat de arbeidsarts bij voor de praktische uitrol van de testprocedure. Hij vormt de liaison tussen bedrijf en arbeidsarts en zorgt voor een goede doorstroming van informatie.  

Wanneer werknemers daar nood aan hebben, is de coach beschikbaar voor vragen. De Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk zullen hun klanten ondersteunen in de opleiding en begeleiding van de testcoaches in de bedrijven.