Persbericht

Lagere energiefactuur voor één miljoen Belgische gezinnen

De federale regering zal in 2021 bijna 1 miljoen gezinnen helpen om hun elektriciteits- en aardgasrekening te betalen. Het aantal gezinnen dat recht heeft op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit verdubbelt vanaf 1 februari 2021. Met de maatregel wil de regering de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis verzachten voor wie het financieel moeilijk heeft.
 

Het sociaal tarief is het laagste energietarief op de markt. Vandaag helpt het sociaal tarief 450.000 gezinnen hun elektriciteitsrekening en 270.000 gezinnen hun gasrekening te betalen. De doelgroep die recht heeft op een sociaal tarief voor gas en elektriciteit wordt nu tijdelijk uitgebreid. Vanaf 1 februari 2021 tot het einde van het jaar zal iedereen met recht heeft op ‘verhoogde tegemoetkoming’ automatisch van het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas zal genieten.

“Eén op vijf gezinnen kan hun energiefactuur niet of nauwelijks betalen. Door de coronacrisis is de situatie voor velen nog moeilijker geworden”, zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. “De regering maakt 176 nu miljoen euro vrij om de doelgroep sociaal tarief voor gas en elektriciteit fors uit te breiden. Die uitbreiding biedt ademruimte aan een half miljoen gezinnen.”


Wetswijziging


Om de uitbreiding van de doelgroep mogelijk te maken, wil de meerderheid de elektriciteitswet en de gaswet laten aanpassen. Daarin zijn namelijk de categorieën van begunstigden voor het sociaal tarief vastgelegd. De wetswijziging wordt donderdag 10 december voorgelegd aan het parlement. De uitbreiding van het sociaal tarief komt er op voorstel van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, de minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker.