Akkoord loonvorming & welvaartsenveloppe
Akkoord loonvorming & welvaartsenveloppe
Op vrijdag 23 december heeft de federale regering een akkoord bereikt over de verdeling van de welvaartsenveloppe.
Er werd ook consensus gevonden over maatregelen inzake lonen voor 2023-2024, met de mogelijkheid van premies in sectoren en bedrijven.
Daarnaast heeft de regering het integrale behoud van het systeem van automatische indexering bevestigd, eneen verhoging laagste lonen via de werkbonus beslist.
Koopkrachtpremie
Het systeem van automatische indexering blijft onverkort behouden. De sociale partners hebben daarnaast het recht om op sectoraal niveau onderhandelingen te starten om een koopkrachtpremie (tot 750 euro) boven de loonnorm toe te kennen.
De hoogte van deze koopkrachtpremie zal variëren naar gelang de situatie:
· In bedrijven met winst: een premie van maximaal 500 euro
· In bedrijven met uitzonderlijke winsten: een premie van 500 tot 750 euro
“Niets extra voorzien voor werknemers in bedrijven die het zo goed hebben gedaan dat er grote dividenden zijn uitgekeerd aan de aandeelhouders zou oneerlijk zijn. We willen de sociale partners daarom manoeuvreerruimte bieden”, aldus vicepremier Dermagne.
Werkbonus
Goed nieuws: de werkbonus wordt verhoogd. Ter herinnering: de werkbonus houdt een verlaging van de socialezekerheidsbijdragen in voor werknemers met lage lonen.
Hierdoor zullen de laagste nettolonen met 15 euro stijgen.
“Er wordt 20,3 miljoen in 2023 en 41 miljoen euro vanaf 2024 vrijgemaakt om de werkbonus te verhogen voor werknemers met een laag loon”, zegt Pierre-Yves Dermagne.
Welvaartsenveloppe van bijna een miljard euro verdeeld
Via het akkoord over de welvaartenveloppe wordt bijna een miljard euro verdeeld ter ondersteuning van gepensioneerden, personen met een handicap en wie recht heeft op een uitkering of sociale bijstand.
De pensioenen en sociale uitkeringen zullen als volgt stijgen;
Pensioenen werknemers en zelfstandigen:
· + 2% voor minimumpensioenen op 1 juli 2023
· + 2% voor pensioenen die in 2018 zijn ingegaan, op 1 juli 2023
· + 1,2% voor pensioenen die vóór 2008 zijn ingegaan, op 1 juli 2023
· + 2% van het bedrag van het salarisplafond op 1 januari 2024
· Vakantiegeld gepensioneerden: + 3,8% op 1 mei 2023 (en + 2,55% op 1 mei 2024)
Sociale uitkeringen (leefloon, IVT en IGO)
· + 2% voor het leefloon en de inkomensvervangende tegemoetkoming voor mensen met een handicap vanaf 1 juli 2023
· + 2% voor de Inkomensgarantie voor ouderen vanaf 1 juli 2023- + 1,2% voor pensioenen die vóór 2008 zijn ingegaan, op 1 juli 2023
“De versterking van de sociale bescherming is vandaag essentieel om de koopkracht en dus de levenskwaliteit van gepensioneerden, personen met een handicap en uitkeringsgerechtigden te garanderen. In een context van crisis vormen deze verhogingen een aanvulling op de automatische indexering, waarvan het nut niet meer ter discussie staat, en tonen ze de wil van de regering om sociale uitkeringen boven de armoedegrens te tillen”, aldus minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris, Karine Lalieux.
Tot slot een laatste punt van het akkoord: de verhoging van de laagste werkloosheidsuitkeringen.
“Niet iedereen redt het zonder extra steun”, zegt Pierre-Yves Dermagne. “De realiteit is dat de minimum werkloosheidsuitkeringen nog steeds ver onder de armoedegrens liggen.”