Persbericht

Experiment rond vierdaagse werkweek klaar om van start te gaan

Experiment rond vierdaagse werkweek klaar om van start te gaan

De ministerraad zette, op initiatief van minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne, het licht op groen voor een Belgisch experiment rond de vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering en behoud van loon. Na enkele maanden van voorbereiding door het Federaal Planbureau en BELSPO vangt het proefproject nu aan.

Deelnemerswerving van start

Het Federaal Planbureau sprak de afgelopen maanden met verschillende actoren met relevante expertise en ervaring inzake collectieve arbeidsduurverkorting. Als eerstvolgende stap wordt op 7 december door het Planbureau een webinar georganiseerd om bedrijven en organisaties uit de privésector te informeren en warm te maken om op vrijwillige basis mee te stappen in het experiment. 

Naast informatie over de het experiment in België zal er worden ingegaan op de resultaten van het pilootproject over de vierdagenweek in Portugal. Organisaties die de vierdaagse werkweek met arbeidsduurvermindering reeds hebben ingevoerd – zoals Femma vzw in België en elmy in Frankrijk – zullen hun ervaringen delen. 

‘Dat er interesse is vanuit de bedrijfswereld om meer te vernemen over de vierdaagse werkweek staat vast. Inschrijven kan nog tot 5 december, maar nu al zijn er 286 organisaties geregistreerd’, stelt Pierre-Yves Dermagne tevreden vast.

‘Het experiment zal flexibel kunnen worden uitgewerkt: deelnemende bedrijven zijn vrij om zelf de parameters te bepalen van hoe ze de arbeidsduurvermindering willen organiseren. Ze krijgen naast wetenschappelijke ondersteuning ook financiële steun in de vorm van bijdrageverminderingen als incentive’, vult de PS-vicepremier aan.

Wetenschappelijk begeleidingscomité geselecteerd

Om de Belgische overheid een wetenschappelijk ondersteund beeld te geven over collectieve arbeidsduurverkorting, werd door BELSPO, het Federaal Wetenschapsbeleid, een oproep georganiseerd om een wetenschappelijk team te vinden, om in samenwerking met het Federaal Planbureau het experiment vorm te geven en de impact ervan op vlak van werkgelegenheid, welzijn, productiviteit en milieu te toetsen.

Na een evaluatie via peer review door buitenlandse academische experts in de materie, is het wetenschappelijk team van Prof. Dr. Brent Bleys, Prof. Dr. Stan De Spiegelaere en Dr. Damaris Castro van de Universiteit van Gent unaniem verkozen op basis van hun voorstel ‘COLORBEL’. De reviewers waren zeer enthousiast over de expertise van het wetenschappelijke team en door hun goed onderbouwde aanpak. 

Overal in Europa

België is lang niet het enige land in Europa dat met deze denkoefening bezig is. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Spanje en Duitsland lopen of liepen gelijksoortige experimenten. Ondanks de vele proefprojecten, is er vandaag echter geen duidelijke wetenschappelijke consensus over het effect van collectieve arbeidsduurvermindering.

Met het experiment wil ik laten uittesten en objectiveren of een kortere werkweek een deel van de oplossing kan vormen voor verschillende uitdagingen waar de Belgische arbeidsmarkt mee kampt. Daarom is een gedegen wetenschappelijke omkadering van groot belang’, licht PS-vicepremier Dermagne toe.

“Ik denk bijvoorbeeld aan: meer mensen aan de slag krijgen, werk en gezin beter combineren, een beter genderevenwicht, stress verminderen, de productiviteit te verhogen of het aantal langdurig zieken doen dalen. De arbeidsmarkt is continu in evolutie en deze vragen verdienen het om goed onderzocht te worden binnen de Belgische context’, besluit Pierre-Yves Dermagne.