Persbericht

De verlenging van de tijdelijke werkloosheid corona zal, samen met de 66 miljoen aan premies voor de horeca

“De verlenging van de tijdelijke werkloosheid corona zal, samen met de 66 miljoen aan premies voor de horeca, veel werknemers en bedrijven beschermen”

De uitzonderlijke omvang en duur van de gezondheidscrisis heeft een grote impact op het leven van de werknemers en de financiële gezondheid van de bedrijven.

Zoals de minister van Economie al herhaaldelijk heeft verklaard, is het niet alleen sociaal rechtvaardig maar ook economisch van groot belang om de steunmechanismen van de overheid verder te zetten, telkens wanneer het Overlegcomité maatregelen neemt ter bescherming van de gezondheid van de bevolking.

“Ik zal, samen met mijn collega’s in de regering, de gevolgen van de beperkende maatregelen blijven verzachten”, zegt de socialistische vicepremier. “Daarom hebben we vandaag in de kern beslist om een hele reeks economische steunmaatregelen te verlengen. Elke werknemer of onderneming die door de beperkende maatregelen niet kan werken, kan op ons rekenen. De steunmaatregelen waren krachtig, en zullen dat ook blijven.”

In 2021 besteedde de federale overheid al 6,3 miljard euro aan steun, waarvan 2 miljard euro om de tijdelijke werkloosheid corona te financieren en 2,7 miljard voor het overbruggingsrecht.

 

De belangrijkste beslissingen die vandaag zijn genomen:  

 

Tijdelijke werkloosheid corona

“Werknemers en werkgevers zijn beschermd tegen zware schokken als gevolg van de gezondheidscrisis dankzij de tijdelijke werkloosheid corona”, brengt minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne in herinnering. “Gemiddeld maakten in 2021 zo’n 300.000 werknemers en 55.000 bedrijven gebruik van de tijdelijke werkloosheid. In november zijn er nog steeds 167.000 werknemers en bijna 38.000 bedrijven die er beroep op doen.”

“Deze buffer niet verlengen nu de crisis nog volop aanwezig is, zou het hoofd in het zand steken zijn. In het eerste kwartaal van 2022 zal de tijdelijke werkloosheid corona werknemers blijven beschermen tegen ontslag. Terzelfder tijd zal het een bescherming vormen tegen een cascade van faillissementen en stelt het onze economie in staat zich sneller te herstellen”, vervolgt de vicepremier.

De maatregel zou op 31 december 2021 aflopen, maar vele sectoren en een groot aantal bedrijven vragen opnieuw om hulp.

“De horeca, het uitgaansleven, de reissector, de luchtvaart en de cultuursector zullen niet ongeschonden uit de crisis komen, zonder de bescherming van de overheid.”

De maatregel stelt bedrijven in staat hun geschoolde werknemers onder contract te houden, en dus sneller terug te kunnen laten keren wanneer de hoeveelheid werk opnieuw toeneemt.

 

Verlof voor de opvang van een kind

“Werknemers die niet voor hun kinderen kunnen zorgen wanneer een crèche of school gesloten wordt of wanneer ze in quarantaine moeten, zullen ook verder beroep kunne doen op de tijdelijke werkloosheid corona”, zegt Pierre-Yves Dermagne.

Veel ouders moeten hun kind(eren) van de ene op de andere dag in quarantaine plaatsen. De sluiting van een klas, wat grote organisatorische moeilijkheden voor de gezinnen met zich meebrengt, is de meest voorkomende reden.

“Ik heb daarom een verlenging van het verlof voor de opvang van een kind in quarantaine bepleit en verkregen”, legt de minister van Economie uit. “De maatregel moet worden verlengd omdat hij de gezondheid van iedereen beschermd en een evenwicht garandeert tussen werk en privéleven. Tijdelijke werkloosheid corona zal ook in de toekomst kunnen worden ingeroepen door werknemers die in quarantaine moeten zonder ziek te zijn.

 

66 miljoen aan premies voor werknemers in de horeca

De horeca is zonder één van de meest getroffen sectoren. Als gevolg van herhaalde sluitingen, opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben werknemers lange perioden van tijdelijke werkloosheid gekend.

“Veel werknemers ontbreken de draagkracht om de uitbetaling van de eindejaarspremies in de horeca te verzekeren. Om ervoor te zorgen dat werknemers twee keer zouden worden geraakt,  heb ik gezorgd dat de overheid tussenkomt in de uitbetaling van de eindejaarspremies in de horeca. Zo niet zouden ze een deel van hun premie verliezen bovenop de perioden van tijdelijke werkloosheid”, zegt Pierre-Yves Dermagne. “Er is een daarvoor een budget van 66 miljoen vrijgemaakt.”