Persbericht

Pakket gerichte maatregelen om de torenhoge energiefactuur te drukken

De gas- en elektriciteitsfactuur swingen op dit moment compleet de pan uit. “Daarom heeft PS erop aangedrongen om dit probleem zo snel en doortastend mogelijk aan te pakken, vóór de energiecrisis omslaat in een sociale crisis”, zegt vicepremier Pierre-Yves Dermagne.  

“De vraag die heel veel mensen vandaag bezighoudt: 'Hoe betaal ik mijn gas- en elektriciteitsrekening op het einde van de maand?’  We betalen vandaag tot twee keer zoveel als drie of vier jaar geleden. Daar moesten we een gepast antwoord op vinden”, aldus de socialistische minister van Economie. 

Ter herinnering: het was op verzoek van de socialisten dat de regering eerder besliste om het uitgebreide sociaal tarief te verlengen tot het eerste kwartaal van 2022 en een cheque van 80 euro te voorzien voor 1 op 5 gezinnen. 

Vandaag heeft de regering opnieuw een pakket maatregelen klaar:   

  • Een nieuwe cheque van 100 euro, deze keer voor alle gezinnen. Niemand wordt vergeten. Het is een extra maatregel voor gezinnen met een laag inkomen, maar ook een ondersteuning van de middenklasse.
  • De verlenging van het sociaal tarief tot het tweede kwartaal van 2022 was eveneens een prioriteit voor PS.
  • Een verlaging van de btw op elektriciteit tot 6% van maart 2022 tot juni 2022.

Voor vicepremier Dermagne “vormen deze maatregelen een evenwichtig pakket. De cheque zal deze keer ook de middenklasse ten goede komen. Wie er het meest nood aan heeft, kan rekenen op een belangrijke gerichte maatregel.”  

Parallel met deze noodingreep zal op korte termijn verder worden nagedacht over een hervorming van de BTW en de accijnzen op energie, met als doel tot een meer sociaal en ecologisch model te komen.