Misleidende kortingen, valse beoordelingen om een product aan te prijzen
Misleidende kortingen, valse beoordelingen om een product aan te prijzen: de minister van Economie pakt ter bescherming van de consument deze bedrieglijke praktijken aan
‘De laagste prijzen’, ‘dumpingprijzen’! Als je de kortingen mag geloven die in sommige winkels of webwinkels afficheren, zouden de solden nooit eindigen.
Het voortdurend aanpassen van prijzen gaat vaak samen met het oplichten van de consument, die geneigd is af te gaan kortingen die soms misleidend zijn.
Dankzij een wetsontwerp, ingediend door de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, de minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's David Clarinval en de staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker, zullen de regels voor het aankondigen van kortingen duidelijker worden.
Voortaan zal voor elke prijsvermindering die op een product wordt toegepast, moeten rekening worden gehouden met de referentieprijs. De ‘referentieprijs’ is de laagste prijs in de periode van ten minste 30 dagen vóór de aankondiging van de korting.
Via het wetsontwerp wordt ook de jacht op ‘spookklanten’ geopend. Valse recensies om de kwaliteiten van bepaalde producten aan te prijzen of vervalste aanbevelingen van consumenten zullen worden gesanctioneerd. Het zal ook verboden zijn recensies te manipuleren om een product te promoten. Ook het overwaarderen van positieve berichten door het verwijderen van negatieve berichten, zal worden verboden.
Om het ontradende effect te verhogen van de sancties die worden opgelegd door de Economische Inspectie, wordt de maximumboete verhoogd tot 4% van de jaaromzet voor sancties van niveau 1 en 2. Het stijgt tot 6% voor sancties van niveau 3 tot 6.