Sekswerkers krijgen eindelijk de bescherming van een arbeidscontract
Sekswerkers krijgen eindelijk de bescherming van een arbeidscontract
De ministerraad zet het licht op groen voor een betere bescherming van sekswerkers. Het vooruitstrevend wetsontwerp, uitgewerkt in samenwerking met het kabinet Sociale Zaken en Justitie, werd goedgekeurd in tweede lezing. Het zal sekswerkers in staat stellen om onveilige situaties en een precair bestaan te vermijden. Zonder moreel oordeel - iedereen heeft het recht op een waardig bestaan.
Dankzij dit wetsontwerp zullen sekswerkers een arbeidsovereenkomst kunnen sluiten, net als elke andere werknemer.
“Voortaan zal hen een arbeidscontract kunnen worden toegekend. Dat garandeert een veel betere bescherming tegen misbruik en uitbuiting”, licht de minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne toe.
De arbeidsovereenkomst garandeert onder meer de toegang tot de sociale zekerheid en het respect van de regels arbeidstijd werktijd en verloning.
“Sekswerkers die kiezen voor deze job moeten de garantie krijgen dat ze niet meer hoeven te liegen over hun beroep en dat ze onder het algemene socialezekerheidsstelsel vallen, met enkele specifieke regels waar nodig”, vult minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke aan.
Minister van Justitie Paul Van Tigchelt: “Sekswerk is op 1 juni 2022 uit de strafwet gehaald en dat was een historische stap. Sindsdien hoeven sekswerkers niet langer in een grijze zone te werken waarbij de deur wagenwijd openstond voor uitbuiting en mensenhandel. Ze kunnen sindsdien legaal werken als zelfstandige, met sociale rechten en sociale bescherming.”
“Met dit wetsontwerp zorgen we ervoor dat zij voortaan ook als werknemer hun job zullen kunnen uitoefenen bnnen een kader waarbij de veiligheid en de rechten van de sekswerker centraal staan. Misbruik, gedwongen prostitutie en mensenhandel worden hierdoor veel sneller duidelijker zodat Justitie hier hard tegen kan optreden.”
Erkende werkgever
Voor het afsluiten van de arbeidsovereenkomst is een strikt kader bepaald.
“Een erkende werkgever heeft de opdracht en de plicht om ervoor te zorgen dat sekswerk wordt uitgevoerd in een veilige omgeving”, aldus Pierre-Yves Dermagne. “En de werkgever moet de vrijheden respecteren van degenen voor wie hij het werk organiseert.”
Werknemers zullen over het recht beschikken om seksuele partners of bepaalde seksuele handelingen te weigeren, zonder dat deze weigering een reden voor ontslag vormt.
De werkgever is verplicht om de permanente beschikbaarheid van een referentiepersoon te garanderen, tijdens de hele duur van de prestatie. De werkgever zal er ook voor moeten zorgen dat elke ruimte waar sekswerk wordt verricht, is uitgerust met een noodknop.
Deze stap voorwaarts moedigt prostitutie geenszins aan, maar biedt er een kader voor. Pooierschap blijft verboden. Wie sekswerkers buiten het wettelijke kader tewerkstelt, zal nog steeds kunnen worden vervolgd.
Uitgebreid overleg
Gezien het vernieuwende karakter van het wetsonderwerp is het opgesteld in nauw overleg met verenigingen uit het veld zoals UTSOPI, Violett of Espace P en de academische wereld.
Het wetsontwerp werd ook verder verrijkt met de aanbevelingen van verschillende officiële adviesorganen. De tekst wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State en zal vervolgens, voor het einde van de legislatuur, aan het Parlement worden voorgelegd.